Преустройство на Стадион Пловдив

Локация : гр. Пловдив

Стадион “Пловдив” (бивш стадион “9-ти Септември) се намира в урегулиран поземлен имот /УПИ/ – IX, зона ЗСА-спорт и атракция, съгласно ОУП, местност”Отдих и култура”община Пловдив ,гр. Пловдив.

Той е най-големият стадион в България. От 1996г. на стадиона не се провеждат официални футболни срещи, както и големи обществени мероприятия, поради липсата на разрешение за ползване(АКТ 16) на съоръжението.

Целта на този проект за преустройство е постигането на качествена среда, чрез прилагане на актуални функционални и технологични решения, съобразени с изискванията за изграждане на спортни съоръжения и пространства свързани със спорта;

Намесата в обекта е с цел по-добра функционална свързаност между отделните зони и изпълнение на изискванията на УЕФА за стадиони категория 4.

Архитектурната намеса е както във фасадното третиране, така и в плановото. Целта е да се създаде единен архитектурен облик, който да утвърждава стадиона като символ с принадлежност към местоположението си. Формата на контрафорсите е вдъхновена от движенията на гребци в лодка по време на академично гребане. Това е и обвързването на формата с функция и принадлежност, тъй като ситуирането на стадиона се намира до Гребен канал Пловдив,който е част от символите на града и парк „Отдих и култура‘‘.

Може да прочетете още за Стадион Пловдив ТУК .

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor